Menu Sluiten

Voeldis, de tegenhanger van …

Voeldis, is eigenlijk gewoon Thomas Johann Seebeck uit Tallinn maar ze noemen hem Voeldis omdat iedereen altijd vraagt : “voeldis hoe warm het is.”

Gelukkig heeft ons verhaal weinig of niks met Vespa’s te maken en willen wij eigenlijk alleen maar zo weinig mogelijk risico nemen om onze S14 krachtbron ​in de soep te draaien.


Daarom willen we graag een zo volledig mogelijk inzicht krijgen in het verbrandingsproces en hadden we graag nog een 2de objectieve opinie aan het waakzame oog van de breedband lambda sensor toegevoegd.

Iets dat zich meer toespitst op de individuele spijsvertering in de desbetreffende cilinders.

Een goede manier om dat te bewerkstelligen is het meten van de 4 uitlaatgas temperaturen.

Hiervoor hebben we wat Chromel en Alumel dicht bij de uitlaatkleppen verzameld in de vorm van type K thermokoppels om minutieus het temperatuursverloop van de verbranding in elke cilinder te bewaken.

Het is niet de bedoeling dit actief terug te koppelen mbt de mengselbereiding maar we willen kunnen ingrijpen indien nodig om schade te voorkomen.

Omdat we voor een nogal “ruggedized” versie van TC gekozen hebben met een mooi inox jasje was het bekabelen niet zo eenvoudig, lees pijnloos. Momenteel heb ik ongeveer 3478 gaatjes in mijn vingers van weerspannige venijnig scherpe inox haartjes die continu de verkeerde richting proberen uit te wijzen.

Maar desalnietemin hebben we ze met het nodige doorzettingsvermogen netjes in de connectoren gekregen.

Weer een item dat we kunnen schrappen van onze todo lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *